Istoric

Incepand cu anul 1990, unele dintre cele mai importante universitati din Romania, cu traditie in invatamantul tehnic, au decis infiintarea unui nou profil de pregatire superioara care sa raspunda mai bine tendintelor care incepusera sa se manifeste in economia romaneasca. Dupa multe metamorfoze de denumire si continut, acesta va deveni invatamantul de inginerie economica.
Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti nu putea sa se situeze in afara acestei directii. Astfel, in anul 1993, un colectiv format din cadre didactice ale catedrei Management Industrial, coordonat de prof.dr.ing. Corneliu Radu a elaborat documentatia necesara pentru infiintarea specializarii Inginerie economica in industria chimica si de materiale care va fi acreditata incepand cu anul 1994 la Facultatea de Chimie Industriala.

La solicitarea conducerii acestei facultati, Biroul Senatului U.P.B. a decis ca, incepand cu anul universitar 1997-1998, echipa „Chimie“ (formata din cadrele didactice care susţineau preponderent cursuri la această facultate) din catedra de Management Industrial sa devina colectivul Inginerie Economică, funcţionand in catedra SIMO cu stat de functii didactice si gestiune proprii si deci, avand o larga autonomie.

Datorita modului intrutotul corespunzator de indeplinire a atributiilor ce revin unei catedre, a evolutiilor calitative si cantitative din punct de vedere didactic, stiintific si administrativ, a sustinerii continue din partea facultatii a cererii de creare a unei catedre, conducerea UPB a agreat aceasta solicitare si, dupa absolvirea primei serii de ingineri economisti din istoria Facultatii de Chimie Industriala, in luna noiembrie 1999 IE a fost inscrisa in lista catedrelor universitatii la poz. 62

In anul 2009, in urma vizitei de evaluare care a avut loc in luna iunie, Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior a decis mentinerea acreditarii cu calificativul incredere (cel mai inalt calificativ) pentru programul de studii Inginerie economica in industria chimica si de materiale.

Din anul 2010, Catedra Inginerie Economica a devenit parte integranta a nou infiintatei Facultati de Antreprenoriat, Ingineria si Managementul Afacerilor (FAIMA).

Incepand cu anul 2011, ca urmare a prevederilor noii legi a educatiei si prin hotararea consiliului facultatii, catedra a devenit Departamentul Inginerie Economica.